Predoiu a menționat că salută manifestațiile de sâmbătă din mai multe orașe din țară, organizate în semn de solidaritate cu votanții din diaspora, și că ACL nu a avut vreo implicare în aceste acțiuni.
„Aș dori să salut spiritul civic al tuturor românilor care în ultimele zile au protestat față de încercarea Guvernului Ponta, față de încercarea candidatului Victor Ponta de a manipula voturile românilor pentru alegerile pentru președinția României. În același timp, doresc să resping categoric acuzațiile mincinoase făcute de Victor Ponta și de Liviu Dragnea cu privire la implicarea politică a ACL în aceste demonstrații. Demonstrațiile, domnul Ponta, au fost făcute spontan, la adresa dumneavoastră și a încercărilor de a fura votul, de către cetățeni cu spirit civic. Acuzațiile față de implicarea politică în aceste demonstrații sunt o jignire la adresa tuturor cetățenilor români și reprezintă limitele mentalității dumneavoastră care nu poate înțelege că poporul s-a săturat de sfidarea pe care i-o adresați prin guvernare și prin modul în care ați înțeles să faceți această campanie”, a declarat Predoiu.
Predoiu a mai precizat că ACL a luat act de decizia și precizările BEC prin care este permisă suplimentarea secțiilor de votare din diaspora, precum și față de „refuzul MAE bazat pe minciuna domnului Corlățean”.
„Aceasta demonstrează că am avut dreptate să cerem demisia din prima clipă a domnului Corlățean, și reiterăm această solicitare. Domnul Corlățean nu mai are drept moral și legal să stea în fruntea ministerului de Externe, abstracție făcând de orice chestiuni legate de campanie. Există obligația Guvernului de a asigura legalitatea votului”, a mai spus Predoiu.
MAE a anunțat, sâmbătă, că se află ” într-un proces de evaluare, privind atribuțiile ce îi revin în baza legii 370/2004 și a hotărârilor BEC”, după ce BEC a ținut să precizeze că nu există impedimente legale pentru organizarea unor noi secții de votare în străinătate.
MAE „a luat notă” de precizările BEC și a constatat că, deși inițial „din Hotărârea BEC nr.4H/4.11.2014 nu rezulta temeiul legal privind înființarea de noi secții de votare”, în urma unor „precizări suplimentare” cerute de minister BEC a comunicat „explicit existența temeiului legal pentru completarea listei secțiilor de votare în străinătate”.
Corlățean a susținut că, pentru înființarea de noi secții de votare, este necesară o întreaga procedură, care cuprinde solicitarea aprobării autorităților din statul care acreditează, dar și chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.
„Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai bună organizare și o utlizare la maximu, a capacității logistice evident va crește numărului celor care doresc să voteze”, a justificat ministrul de Externe.
„Înțelegând că, din momentul emiterii, în noaptea de 7/8 noiembrie 2014, a adresei nr.1391 ic/BEC/P/2014 și comunicatului nr. 30, BEC (…) a creat cadrul legal pentru exercitarea de către autoritatea publică centrală cu competență exclusivă în organizarea și numerotarea secțiilor de votare din străinătate”, MAE informează că se află „într-un proces intern de evaluare consolidată pentru îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin în baza legii 370/2004 și a hotărârilor, deciziilor, adreselor și comunicatelor emise de BEC”.
Organizarea și numerotarea secțiilor de votare din străinătate este de competența exclusivă a MAE, BEC neavând atribuții legale referitoare la aceste activități, se spune într-un comunicat remis MEDIAFAX și în care se precizează că nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secții.
BEC invocă Legea 370/2014 și precizează că în interpretarea sa, cuprinsă într-o decizie proprie, nu există un „impediment legal” referitor la organizarea de noi secții de votare în străinătate”, așa cum a invocat MAE „în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului doi de scrutin”.
Ministrul de Externe, Titus Corlățean a fost întrebat, vineri, despre suplimentarea secțiilor de votare în străinătate, susținând că BEC a adoptat o hotărâre „care nu confirmă existența unei baze juridice, potrivit legii (…) și nu permite înființarea de noi secții”.